Lammlägg med minty mushy peas

3,5 h
6
Lammlägg med minty mushy peas
Foto: tv4
Från Mitt kök

Långkok med lammlägg. Minst sagt jättegott tillsammans med ärtor, mynta, salladslök och potatis.

22 mars 2014
Visa mer
3,5 h
6

Du behöver

  • 2 kg lammlägg (4-6 st)
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 4 kvistar rosmarin
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stor lök
  • 1 stor morot
  • 1 stor stjälkselleri
  • 500 ml köttbuljong
  • 300 ml vitt vin
  • 1 kg potatis
  • 500 g frysta ärtor
  • 1 kruka mynta
  • 6 salladslökar
  • 75 g smör

Gör så här

  1. Skär stavar av vitlöken och klipp små kvistar av rosmarinen.
  2. Ta fram lammläggen och skär små hål med kniven runt om hela lägget, stick sedan ner en vitlöksstav samt lite rosmarin runt om hela lägget.
  3. Värm upp en gryta med olja i, stor nog att rymma läggen samt vätska. Stek sedan läggen runtom så de får färg. Lyft sedan ur och låt vila.
  4. Skär lök, selleri och morot i små tärningar. Stek i samma gryta så de mjuknar, slå på vitt vin och låt koka i ca fem minuter.
  5. Slå på buljongen och tillbaka med köttet. Låt koka under lock i ca 3 timmar.
  6. Efter 2,5 timmar, tvätta potatisen och koka med skal. När potatisen nästan är klar, låt ärtorna koka med några minuter.
  7. Slå av vätskan, blanda ner hacka vårlök, mynta och smör. Krossa allt så det blandas utan att göra mos. Servera tillsammans med lammläggen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept