Lammköttbullar med irländskt potatis- och kålmos

40 m
4
Lammköttbullar med irländskt potatis- och kålmos
Foto: TV4
Från Mitt kök

Saftiga köttbullar gjorda på lammfärs. Servera med potatismos med kål och salladslök i samt en enkel skysås.

12 mars 2015
Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 2 msk olivolja
  • 500 g lammfärs
  • 50 g ströbröd
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 4 salladslökar, finhackade
  • 5-8 blad salvia, finhackad
  • 5-8 blad rosmarin, finhackad
  • 1 ägg, vispat
  • salt och peppar

Irländskt potatis- och kålmos

  • 1 kg potatis, skalad och tärnad
  • 250 g savoykål
  • 1 knippe salladslök
  • 2 msk smör
  • 0,75 dl mjölk
  • salt och svartpeppar

Sås

  • sky från köttbullarna
  • 1 dl köttbuljong
  • 1 msk mjöl

Gör så här

  1. Lägg potatisen i en kastrull med kallt vatten och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills potatisen är mjuk.
  2. Tillsätt finhackad savoykål ovanpå den färdigkokta potatisen och låt den ångkokas tills den är mjuk.
  3. Blanda alla ingredienser till lammfärsbullarna i en stor skål.
  4. Forma till köttbullar och låt dem vila i ca 15 minuter.
  5. Stek köttbullarna på medelhög värme i olivolja tills de är genomstekta.
  6. Separera den färdigkokta potatisen från kålen.
  7. Tillsätt smör och mjölk till potatisen efter smak och tycke. Mosa potatisen tills den är slät och krämig.
  8. Tillsätt den ångkokta savoykålen, hackad salladslök, havssalt och svartpeppar och rör ihop med en sked.
  9. Hetta upp stekspadet från lammfärsbullarna, tillsätt köttbuljongen och låt sjuda i några minuter.
  10. Tillsätt mjölet och låt det sjuda i några minuter före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept