Gumbogryta

45 min
4 - 6
Gumbogryta
Foto: Tv4
45 min
4 - 6

Du behöver

  • 1,2 kg kycklinglår på ben
  • 75 ml matolja
  • 100 g vetemjöl
  • 1 stor grön paprika, hackad
  • 1 stor lök, hackad
  • 3 stjälkar selleri, hackad
  • 200 g korv (gärna chorizo), grovt skivad
  • 4 mogna tomater, hackade
  • 2 l kycklingbuljong
  • 2 kvistar timjan
  • 4 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök, fint hackade
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 16-20 räkor utan skal
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • kokt ris
  • rostat surdegsbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Placera kycklingdelar på en stor plåt och ringla över lite olja och krydda upp med havssalt och svartpeppar.
  3. Rosta i ugnen i 45 minuter tills kycklingen är genomstekt.
  4. Skiva och stek korven så den får färg och yta, lyft sedan ur korven och vispa samman mjöl och olja i en stor gryta på medelvärme. Fortsätt att koka/steka, vispa kontinuerligt tills blandningen får en rik brun färg.
  5. Lägg i paprika, lök och selleri och koka tills dem är mjuka. Rör i korv och tomater och häll sedan i buljongen. Tillsätt timjan, lagerblad, svartpeppar, cayenne och vitlök. Koka upp och smaka av med havssalt.
  6. Vid servering, vänd ner räkorna och toppa med kycklingen. Servera med kokt ris och bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept