Filopaj med sötpotatis

Filopaj med sötpotatis
Foto: TV4

Du behöver

  • 8 ark filodeg, tinade
  • 50 g smält smör eller solrosolja

Till fyllningen

  • 25 g smör eller olja
  • 1 liten lök, tärnad
  • 1 stor klyfta vitlök, finhackad
  • 1 rågad tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 450 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 400 g kikärtor, avrunna och sköljda
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 400 g burktomater, hackade eller krossade
  • 1,25 dl kokosmjölk
  • 1 stor nypa socker
  • 100 g fryst spenat
  • 0,5 kruka koriander
  • havssalt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med fyllningen. Smält smöret i en stor tjockbottnad kastrull, stek löken och sötpotatisen tills den mjuknat. Rör i vitlök och ingefära och koka i ytterligare 30 sekunder eller så.
  2. Tillsätt garam masala, spiskummin och torkad koriander och koka i ytterligare en minut under omrörning. Rör i buljong, tomater, kokosmjölk och socker. Låt koka i 15 minuter.
  3. Tillsätt kikärter, koriander, spenaten och blanda väl, låt sedan sautera i ett par minuter. Krydda med salt och peppar. Blandningen ska inte vara så vattnig, om den är det koka ytterligare så den reducerar något. Ta bort från värmen och låt svalna helt.
  4. Värm ugnen till 180 grader. Pensla botten och sidor av en 1,5 liters ugnsfast stekpanna, eller så kan du använda en 23 cm kakform med löstagbar botten, med smält smör.
  5. Pensla två av filodegsarken med smält smör eller olja. Fyll sedan formen med filodegen, pensla mellan varje ark.
  6. Skeda i den kylda sötpotatisblandningen .
  7. Vik den överhängande degen över fyllningen. Pensla all filodeg på toppen och på kanterna med smält smör eller olja. Grädda i 25-30 minuter eller tills filodegen är krispig och gyllene.
  8. Servera skuren i skivor och gärna med lite sallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept