Donal Skehans boeuf bourguignon

bouef bourginion
Foto: tv4
4

Du behöver

  • 900 g högrev
  • 2 tsk olivolja
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 1 stor morot
  • 1 stor lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 5 dl rött vin
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • salt och svartpeppar
  • 18 pärllökar
  • 300 g champinjoner
  • 1 kruka persilja

Potatismos

  • 600 g potatis
  • 200 g smör
  • 1-2 dl mjölk
  • salt

Gör så här

  1. Stek köttet i en stor gryta med olja så att de får färg runt om, låt sedan vila på en tallrik. För att få fin färg på allt kött, stek i omgångar.
  2. Fortsätt med att steka tärnat sidfläsk gyllene i samma gryta. Lyft ur sidfläsket och låt vila med köttet.
  3. Tillsätt skalad och skivad morot och lök och stek grönsakerna i ca 6 minuter tills löken har mjuknat. Rör ner finhackad vitlök, och lägg sedan tillbaka kött och sidfläsk i den stora grytan. Tillsätt mjölet och blanda väl.
  4. Låt steka i ca 4 minuter, rör om då och då.
  5. Häll i vinet, köttbuljong och lagerblad, tillsätt tomatpurén rör om. Krydda med havssalt och svartpeppar. Låt sedan grytan sjuda på spisen med lock i ca 3 timmar eller i ugnen med lock i ca 3 timmar på 150 grader. Maten ska lagas långsamt tills vätskan har reducerats till hälften och köttet är otroligt mört när du tar i det med en gaffel.
  6. Cirka 20 minuter före servering, stek pärllök och svamp i en stekpanna över en medelhög värme i cirka 6 minuter tills de är mjuka. Lägg dem i grytan 10 minuter före slutet av koktiden. Toppa med hackad persilja innan servering
  7. Potatismos
    Koka och häll av potatisen, tillsätt mjölken och låt den koka upp först i kastrullen innan du tillsätter smör.
  8. Krossa potatisen med en elvisp och vispa sedan moset till önskad konsistens. Smaka av med salt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept