Donal Skehans boeuf bourguignon

bouef bourginion
Foto: tv4
4

Du behöver

  • 900 g högrev
  • 2 tsk olivolja
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 1 stor morot
  • 1 stor lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 5 dl rött vin
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • salt och svartpeppar
  • 18 pärllökar
  • 300 g champinjoner
  • 1 kruka persilja

Potatismos

  • 600 g potatis
  • 200 g smör
  • 1-2 dl mjölk
  • salt

Gör så här

  1. Stek köttet i en stor gryta med olja så att de får färg runt om, låt sedan vila på en tallrik. För att få fin färg på allt kött, stek i omgångar.
  2. Fortsätt med att steka tärnat sidfläsk gyllene i samma gryta. Lyft ur sidfläsket och låt vila med köttet.
  3. Tillsätt skalad och skivad morot och lök och stek grönsakerna i ca 6 minuter tills löken har mjuknat. Rör ner finhackad vitlök, och lägg sedan tillbaka kött och sidfläsk i den stora grytan. Tillsätt mjölet och blanda väl.
  4. Låt steka i ca 4 minuter, rör om då och då.
  5. Häll i vinet, köttbuljong och lagerblad, tillsätt tomatpurén rör om. Krydda med havssalt och svartpeppar. Låt sedan grytan sjuda på spisen med lock i ca 3 timmar eller i ugnen med lock i ca 3 timmar på 150 grader. Maten ska lagas långsamt tills vätskan har reducerats till hälften och köttet är otroligt mört när du tar i det med en gaffel.
  6. Cirka 20 minuter före servering, stek pärllök och svamp i en stekpanna över en medelhög värme i cirka 6 minuter tills de är mjuka. Lägg dem i grytan 10 minuter före slutet av koktiden. Toppa med hackad persilja innan servering
  7. Potatismos
    Koka och häll av potatisen, tillsätt mjölken och låt den koka upp först i kastrullen innan du tillsätter smör.
  8. Krossa potatisen med en elvisp och vispa sedan moset till önskad konsistens. Smaka av med salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept