Citronpaj

Citronpaj
Foto: David Loftus

Mentoncitronerna må vara små, men de är stora i smak och doft. För mig är de världens bästa citroner. Men om du inte får fatt i just dem fungerar även andra citroner till den här klassiska tarten. Citroncrèmen kan med fördel användas också till andra sötsaker. /Danyel - Receptet kommer från Mina smaker från Provence.

Har du ingen gasolbrännare, sätt ugnen på högsta värmen och bränn av pajen högt upp precis innan servering. Men se efter pajen hela tiden, det går snabbt!

Läs mer om

Mina smaker från Provence


18 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

Pajdeg

  • 270 g smör, rumsvarmt
  • 240 g strösocker (ca 2½ dl)
  • 120 g ägg (ca 2 st)
  • 500 g vetemjöl (ca 7½ dl)

Citroncrème

  • 225 g citronsaft, färskpressad (ca 2¼ dl)
  • 450 g strösocker (ca 4½ dl)
  • 350 g ägg (ca 6 st)
  • 300 g osaltat smör
  • 3 st gelatinblad, blötlagda i kallt vatten

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda smör, socker och ägg till pajdegen hastigt i en bunke.
  2. Tillsätt mjöl, rör ihop till en deg.
  3. Rulla ihop och lägg in i plastfilm.
  4. Låt degen vila i kylen 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Crème
    Rör ihop hälften av sockret och ägg till citroncrèmen i en kastrull.
  7. Tillsätt citronsaft, -skal och resterande socker.
  8. Koka upp och låt sjuda tills smeten nått 83 grader.
  9. Dra kastrullen av värmen, tillsätt smör och gelatin under omrörning.
  10. Sila och kyl.
  11. Paj
    Tryck ut pajdegen i en ugnsfast form.
  12. Grädda i ugnen ca 10 minuter.
  13. Bred ut ett tjockt lager citroncrème i pajskalet.
  14. Låt vila i kylen 1 timme.
  15. Strö lite socker över och bränn hastigt av med en gasolbrännare precis innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept