Köttbullar i tomatsås

Köttbullar i tomatsås
Foto: Norstedts

Ett roligare recept på köttbullar som kokas i en läcker tomatsås. Receptet kommer från boken Mina favoriter från Barcelona.

Swedish meatballs är som bekant världsberömda. Men köttbullar trillas faktiskt lite varstans. De här spanska får fin smak av vitlök, paprika och persilja. Tricket med tomatsåsen är den där lilla nypan socker. /Marcus Aujalay

Se fler recept från

Mina favoriter från Barcelona


16 maj 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 1 st ägg
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka persilja
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • olivolja, till stekning
  • tomatsås
  • 2 st vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk tomater, hela och hackade
  • 4 st pimiento, torkade hela
  • Timjan, några kvistar
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • en nypa strösocker

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blanda färsens samtliga ingredienser i en bunke.
  2. Krydda ordentligt med salt och peppar.
  3. Gör ett stekprov om du är osäker på sältan.
  4. Rulla smeten till köttbullar.
  5. Stek i olivolja i en stekpanna tills de fått fin färg.
  6. Tomatsås
    Fräs tomatsåsens vitlök i olivolja i en gryta utan att det tar färg.
  7. Tillsätt vin, tomater, pimiento och timjan.
  8. Låt sjuda 10 minuter.
  9. Smaka av med salt, peppar och lite strösocker.
  10. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt koka 10 minuter.
  11. Lyft timjankvistarna ur grytan.
  12. Smaka av tomatsåsen med salt och peppar ytterligare en gång innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept