Köttbullar i tomatsås

Köttbullar i tomatsås
Foto: Norstedts
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Köttbullar i tomatsås

Av: Markus Aujalay

Från: Mina favoriter från Barcelona

19 ingredienser

Ett roligare recept på köttbullar som kokas i en läcker tomatsås. Receptet kommer från boken Mina favoriter från Barcelona.

Swedish meatballs är som bekant världsberömda. Men köttbullar trillas faktiskt lite varstans. De här spanska får fin smak av vitlök, paprika och persilja. Tricket med tomatsåsen är den där lilla nypan socker. /Marcus Aujalay

Ingredienser

portioner
  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka persilja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • olivolja, till stekning
  • tomatsås
  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk tomat (hela och hackade)
  • 4 pimiento (torkade hela)
  • ca 3 kvistar färsk timjan
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • ca 1-2 krm strösocker

Gör så här

Köttbullar

  1. Blanda färsens samtliga ingredienser i en bunke.
  2. Krydda ordentligt med salt och peppar.
  3. Gör ett stekprov om du är osäker på sältan.
  4. Rulla smeten till köttbullar.
  5. Stek i olivolja i en stekpanna tills de fått fin färg.

Tomatsås

  1. Fräs tomatsåsens vitlök i olivolja i en gryta utan att det tar färg.
  2. Tillsätt vin, tomater, pimiento och timjan.
  3. Låt sjuda 10 minuter.
  4. Smaka av med salt, peppar och lite strösocker.
  5. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt koka 10 minuter.
  6. Lyft timjankvistarna ur grytan.
  7. Smaka av tomatsåsen med salt och peppar ytterligare en gång innan servering.