Pasta al forno

60 m
4
Pasta al forno
Foto: Lina Eriksson

Den här maträtten är det maddalonesiska svaret på lasagne, vars smak de flesta ju känner igen. Som utmanare spöar pasta al forno lasagne sju dagar i veckan, eller åtminstone sex. Använd gärna ekologiska varor till den här rätten.

Maya Samuelssons dryckestips:

1. Taurasi 2011
Ursprung: Kampanien från distriktet Taurasi
Nr 6282

2. Cannonau di Sardegna Riserva, 2013
Ursprung: Sardinien från distriktet Cannonau di Sardegna
Nr 2004

3. Le Sabbie dell'Etna Etna Bianco DOC , 2015
Ursprung: Sicilien från distriktet Etna
Nr 2372

17 juni 2016
Visa mer
60 m
4

Du behöver

  • 500 g penne eller annan kort pasta
  • 125 g mozzarella, i små bitar
  • 1,5 dl riven parmesanost

Köttfärssås

  • 300 g nötfärs
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 blekselleristjälkar, tunt skivade
  • 2 morötter, skurna i små bitar
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl rött vin
  • 10 basilikablad
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 nypa socker

Béchamelsås

  • 1,5 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm malen vitpeppar
  • 1 nypa riven muskot

Gör så här

  1. Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.
  2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
  3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
  6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
  7. Gratinera i ugn i 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept