Rustikt helstekt lammbog

Rustikt helstekt lammbog
Foto: TV4

Rustikt helstekt lammbog med mint- och kaprissås. Receptet är beräknat till fyra personer. Servera med potatis- och rotfruktsmos, klyftpotatis eller bara en bondsallad och ett gott bröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


8 maj 2012
Visa mer

Du behöver

  • 1 st lammbog på ca 2 kg
  • 1 st stor knippe färsk rosmarin
  • olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar
  • 2 st hela oskalade vitlökar
  • 1 msk mjöl
  • 0,5 l kycklingfond
  • 2 msk kapris
  • 1 st stor knippe färsk mynta
  • 2 tsk rödvinsvinäger

Gör så här

  1. Värm ugnen till maximal temperatur. Skär bort eventuellt överflödigt fett på lammbogen.
  2. Lägg hälften av rosmarinen och vitlöken spridda i en stor eldfast form.
  3. Massera in lammet med olivoljan och salta och peppra runt om. Placera köttet ovanpå rosmarinen och vitlöken och lägg resten av rosmarinen och vitlöken ovanpå köttet.
  4. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den i ugnen. Sänk temperaturen till 170 grader och låt stå i fyra timmar. Köttet ska stå falla isär när man delar köttet med en gaffel.
  5. Ta bort lammbogen och linda in det i aluminiumfolie och låt den vila på en skärbräda. Lyft ut rosmarinen och vitlöken från pannan och ta bort överflödig olja från formen med en matsked.
  6. Sätt formen på en varm platta på spisen. Pudra över mjölet och rör om med en visp.
  7. Tillsätt fonden och fortsätt vispa så alla smaker i plåten frigörs.
  8. Tillsätt kapris och låt allt puttra några minuter. Finhacka myntan och tillsätt den i såsen tillsammans med vinägern. Häll över såsen i en skål.
  9. Servera lammet på ett träblock dekorerad med den bakade vitlöken och rosmarinen samt såsen vid sidan av. Som tillbehör kan man ha potatis- och rotfruktsmos, klyftpotatis eller bara en bondsallad och ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept