Kryddkokt rabarber

Kryddkokt rabarber
Foto: TV4

Serveras med vit chokladmousse, sirap och mandelspån. En fräsch dessert där syran från rabarbern lyfts upp av den söta moussen och sirapen, mandelspånen ger en skön crunch. Se till att rabarnern inte blir överkokt.

Vintips från Micke
Castelnau de Suduiraut Sauternes, 3690, 195:-, Frankrike

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig.


2 september 2011
Visa mer

Du behöver

Kryddkokt rabarber

  • 300 g rabarber, färsk
  • 4 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 1 st vaniljstång
  • 7 st kryddnejlikor
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 2 st kardemummakapsel

Vit chokladmousse

  • 150 g vit choklad
  • 1 msk dessertvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st äggula, liten

Till servering

  • rostade mandelspån

Gör så här

  1. Rabarber
    Värm ugnen till 150 grader.
  2. Koka ihop lagen till rabarbern.
  3. Skala rabarbern och skär i lagom stavar.
  4. Häll över den heta lagen och ställ in i ugn i cirka 15-20 minuter.
  5. Ta ut och låt rabarbern svalna av i lagen.
  6. Vit chokladmousse
    Vispa grädden till ett fast skum.
  7. Smält chokladen över vattenbad och tillsätt äggula och vinet.
  8. Blanda ner den vispade grädden i chokladen och ställ in i kylen för att stelna.
  9. Rabarbersirap
    Koka ihop lagen från rabarbern till en sirapsliknande konsistens och låt svalna av.
  10. Arrangera rabarbern på tallrik, gör ägg av moussen och lägg på, ringla sirapen över och lägg på lite rostade mandelspån.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept