Bröllopstårta från Årets konditor 2006

20 min
Bröllopstårta från Årets konditor 2006
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
20 min

Du behöver

Hasselnötsdaquoise:

  • 450 g äggvita
  • 250 g socker
  • 410 g rivna hasselnötter
  • 160 g florsocker
  • 60 g vetemjöl

Gianduja:

  • 150 g rostade rivna hasselnötter
  • 150 g florsocker
  • 160 g mjölkchoklad

Giandujamousse:

  • 450 g gianduja
  • 150 g äggula
  • 150 g sockerlag
  • 4,5 st gelatinblad, blötlagda och smälta
  • 600 g vispad grädde

Chokladmousse:

  • 600 g Mörkchoklad
  • 400 g grädde
  • 224 g sockerlag
  • 224 g äggula
  • 1 kg vispad grädde

Karamelliserade Äpplen:

  • 150 g socker
  • 6 st äpplen
  • 1 st vaniljstång
  • 1 st vaniljstång

Gör så här

  1. Hasselnötsdaquoise
  2. Vispa en maräng av äggvita och socker. Blanda resterande ingredienser med varandra och vänd dessa i marängen. Spritsa ringar och baka av 200° i ca 14 min.
  3. Gianduja
  4. Mixa florsocker och hasselnötter i robotcup till en slät massa.
  5. Smält mjölkchokladen och häll den i nötmassan.
  6. Giandujamousse
  7. Värm äggula och sockerlag till 86° och vispa till ett luftigt skum.
  8. Blanda gianduja och de blötlagda och smälta gelatinbladen.
  9. Blanda alla ingredienser till en mousse.
  10. Chokladmousse
  11. Koka upp grädden och häll över chokladen så det blir en tryffel. Värm
  12. Äggula och sockerlag till 86°och vispa till ett luftigt skum (paté a bombe).
  13. Blanda de blötlagda och smälta gelatinbladen med patebomben och där
  14. Efter med den vispade grädden och tryffeln.
  15. Karamelliserade Äpplen
  16. Skala och tärna äpplena. Smält sockret till en gyllen brun färg och
  17. Rör i äpplena och vaniljstången.
  18. Karamellglaze
  19. Smält sockret till en gyllen brun färg. Koka upp grädden, och häll
  20. Försiktigt över i det smälta sockret. Tillsätt den stora mängden vatten
  21. Och låt blandningen koka upp igen. Rör ihop maizena och den lilla
  22. Mängden vatten och häll det i kastrullen och låt det koka i en minut.
  23. Lägg i de blötlagda gelatinbladen. Låt glazen svalna till ca 20°.
  24. Äppelmarmelad
  25. Koka upp äppelmust och den stora mängden socker. Häll i glykos
  26. Och koka upp igen. Blanda pektin och den lilla mängden socker,
  27. Häll det sedan i kastrullen och låt det koka till 108°. Tag kastrullen
  28. Av spisen, blanda citronsyra med vatten, tillsätt i marmeladen.
  29. Montering/dekor bröllopstårta
  30. Gjut giandujamoussen och marmeladen i ringar och frys dem.
  31. Lägg ett lager med chokladmousse i en metallring. Tryck där efter i den
  32. Frysta gianduja moussen och en botten.
  33. Lägg i ytterligare lite choklad mousse och strö i de karamelliserade äpplena.
  34. Lägg i marmeladen och där efter den sista botten.
  35. Frys hela tårtan, tag ut den ur frysen och glasera den med karamellglazen.
  36. Dekoration:
  37. Gjut en socker båge i en plastslang. Tag bort slangen när karamellen har stelnat.
  38. Fäst bågen på en karamellplatta, drag där efter en äppelblomma och två vigsel-
  39. Ringar i karamell. Fäst dessa på socker bågen och placera dekoren på tårtan.
  40. Pensla ut vitfärgat kakaosmör på ett plast ark. Stryk på vit choklad och skär ut
  41. Rektangulära plattor. Dekorera tårtans kanter med choklad plattorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept