Marmorerade glassägg

1,5 h + frystid
Marmorerade glassägg
Foto: Dorotea Malmegård

Vaniljglass och hjortronsorbet är en ljuvlig kombination. Perfekt som ett svalkande avslut på en härlig middag.

Här hittar du Teas film om hur du äggar glass.

Tips! Har du inte tid att göra egen glass kan du köpa glass och sorbet. Se bara till att arbeta upp dem så att de blir smidiga i konsistensen innan du blandar dem, annars blir det väldigt svåra att forma ägg ut av dem.

18 mars 2016
Visa mer
1,5 h + frystid

Du behöver

Hjortronsorbet

  • iskuber, till kallvattenbad
  • 2 gelatinblad
  • 225 g hjortronpuré (2,25 dl)
  • 30 g pressad citronsaft (2 msk)
  • 40 g glukos (2 msk)
  • 250 g vatten (2,5 dl)
  • 250 g strösocker (3,25 dl)
  • 250 g mjölk (2,5 dl)

Vaniljglass

  • iskuber, till kallvattenbad
  • 1 gelatinblad
  • 350 g mjölk 3 % (3,5 dl)
  • 250 g vispgrädde 40 % (2,5 dl)
  • 160 g strösocker (2 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 90 g äggulor (5-6)
  • 3 g salt (0,5 krm)

Gör så här

  1. -Stoppa in två bunkar i frysen till glassen.
  2. Hjortronsorbet
    Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  4. Lägg hjortronpuré och citronsaft i en rostfri bunke.
  5. Koka ihop vatten, glukos och socker till en sockerlag i en kastrull. Häll över hjortronpurén och citronsaften.
  6. Krama ur gelatinbladen och smält i vätskan.
  7. Kyl ner smeten till 4-8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt.
  8. När allt är kallt tillsätt mjölken och mixa med en stavmixer tills det är helt slätt. Kör i glassmaskin.
  9. Vaniljglass
    Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
  10. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i en skål.
  11. Koka upp mjölken, grädden och en urskrapad vaniljstång tillsammans med hälften av sockret i en kastrull. Ta av från värmen. Vispa ihop äggulorna och resterande socker.
  12. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 83 grader under konstant omrörning.
  13. Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål.
  14. Krama vattnet ur gelatinet och tillsätt i den silade vätskan tillsammans med saltet.
  15. Kyl ner smeten till 4-8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt. Nu är den redo att köras i glassmaskin.
  16. Marmorering
    Arbeta upp glass och sorbet för sig i vardera förfrusen bunke.
  17. Vänd sorbet i glassen försiktigt med en slickepott eller sked. Plasta glassen direkt mot ytan och stoppa in ytterligare 30 min i frysen. Nu är glassen redo att användas.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept