Marinerad skinka med sommargrönsaker

Marinerad skinka med sommargrönsaker
Foto: TV4

Köttet blir mört och välsmakande när det får ligga i vitt vin.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • ca 1,2 kg färsk skinkstek med ben
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1,5 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • Marinad:
  • 1 flaska vitt vin, torrt
  • 2 st morötter i bitar
  • 1 st liten purjolök i skivor
  • 2 st gula lökar i klyftor
  • 2 st smulade lagerblad
  • 10 korn vitpeppar
  • 1 tsk timjan

Tillbehör:

  • 1 burk hela tomater
  • 250 g frysta ärter
  • 500 g blomkålsbuketter

Gör så här

  1. Skär bort svålen och eventuellt benen. Bind om med hushållssnöre och lägg steken i ett trångt kärl. Blanda marinaden och slå över. Ställ steken kallt i 1 1/2 dygn. Vänd den då och då.
  2. Ta upp och torka av steken. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn den väl. Stek därefter grönsakerna och lägg dem i gryta med steken över. Slå på marinaden. Smula ner buljongtärningen och låt steken sjuda under lock 45-60 minuter, beroende på köttets tjocklek.
  3. Låt steken vila en stund innan snörena tas bort. Sila buljongen och pressa grönsakerna i silen innan de kastas. Skumma spadet, koka upp det på nytt och red såsen med hopknådat smör och mjöl. Skiva skinkan och servera med nykokta sommargrönsaker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept