Citrusmarinerade ankbröst med sötpotatis

Citrusmarinerade ankbröst med sötpotatis
Foto: TV4

På onsdagar tar Marie Tegnér med sig lite nyttiga råvaror. Christian lagar en rätt, Marie en lite nyttigare. Här är Maries citrusmarinerade ankbröst med rostad sötpotatis.

22 december 2010
4

Du behöver

Ankbröst

  • 2 st ankbröst à 350 g
  • 1 dl färskpressad apelsin
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk pressad lime
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Rostade rötter

  • 1-2 st sötpotatisar, 1 stor eller 2 mindre
  • 2 st palsternackor
  • 1 st fänkål, liten
  • 8 st schalottenlökar
  • 8 st katrinplommon , urkärnade
  • 1 msk olja
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • rosmarinkvistar

Gör så här

  1. Rostade rötter
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar.
  3. Skala löken och halvera den.
  4. Lägg dem på ett ugnsfast fat.
  5. Ringla över olja och krydda.
  6. Ugnsbaka i 20–30 min tills grönsakerna är mjuka. Rör gärna runt då och då.
  7. Blanda ner katrinplommonen de sista 5 minuterna så att de får bli varma.
  8. Ankbröst
    Skär ankbröstskinnet i rutor.
  9. Blanda apelsinjuice, citron, salt och peppar i en form.
  10. Lägg ner ankbröstet med skinnsidan uppåt och marinera i ca 15 minuter.
  11. Stek ankbröstet först med skinnsidan ner i ca 4 minuter.
  12. Vänd och stek i 2 minuter till.
  13. Häll bort det mesta av fettet i pannan och tillsätt marinaden.
  14. Låt sjuda 3–5 minuter.
  15. Ta upp köttet och låt vila under folie.
  16. Koka skyn tills den blir simmig.
  17. Skär köttet i skivor och häll skyn över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept