Citrusmarinerade ankbröst med sötpotatis

Citrusmarinerade ankbröst med sötpotatis
Foto: TV4
Från Förkväll

På onsdagar tar Marie Tegnér med sig lite nyttiga råvaror. Christian lagar en rätt, Marie en lite nyttigare. Här är Maries citrusmarinerade ankbröst med rostad sötpotatis.

22 december 2010
Visa mer
4

Du behöver

Ankbröst

  • 2 st ankbröst à 350 g
  • 1 dl färskpressad apelsin
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk pressad lime
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Rostade rötter

  • 1-2 st sötpotatisar, 1 stor eller 2 mindre
  • 2 st palsternackor
  • 1 st fänkål, liten
  • 8 st schalottenlökar
  • 8 st katrinplommon , urkärnade
  • 1 msk olja
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • rosmarinkvistar

Gör så här

  1. Rostade rötter
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar.
  3. Skala löken och halvera den.
  4. Lägg dem på ett ugnsfast fat.
  5. Ringla över olja och krydda.
  6. Ugnsbaka i 20–30 min tills grönsakerna är mjuka. Rör gärna runt då och då.
  7. Blanda ner katrinplommonen de sista 5 minuterna så att de får bli varma.
  8. Ankbröst
    Skär ankbröstskinnet i rutor.
  9. Blanda apelsinjuice, citron, salt och peppar i en form.
  10. Lägg ner ankbröstet med skinnsidan uppåt och marinera i ca 15 minuter.
  11. Stek ankbröstet först med skinnsidan ner i ca 4 minuter.
  12. Vänd och stek i 2 minuter till.
  13. Häll bort det mesta av fettet i pannan och tillsätt marinaden.
  14. Låt sjuda 3–5 minuter.
  15. Ta upp köttet och låt vila under folie.
  16. Koka skyn tills den blir simmig.
  17. Skär köttet i skivor och häll skyn över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept