Berbere

Berbere
Foto: Gediyon Kifle

I Etiopien tar det flera dagar att blanda berbere - chilifrukterna ska torkas i solen i tre dagar, så stötas i mortel, blandas med de andra malda kryddorna och därefter bredas ut i solen för att torka igen - och det blandas ofta i stora kvantiteter med uppemot sju, åtta kilo chili och tre kilo vitlök. Jag har rationaliserat receptet, skurit ner drastiskt på mängderna och fått fram en berbere som inte kompromissar med smaken men som bara tar en kvart att göra. Varje enskild etiopisk familj har sitt eget recept på denna universalkrydda, med varierande grad av hetta och styrka. Blandningen brukar smaksätta etiopiska grytor, men jag tycker också att den passar till att gnida in i nöt- eller lammkött. /Marcus Samuelsson

Receptet räcker till 2,5 dl.

Förvara i lufttät burk i kylen i upp till 3 månader.


Se Marcus Samuelsson i Nyhetsmorgon här!


15 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • 1 tsk bockhornsklöverfrön
  • 1,25 dl mald, torkad serranochili eller annan chili
  • 1,25 dl paprikapulver
  • 2 msk salt
  • 2 tsk mald ingefära
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk mald kardemumma, helst nymald
  • 1 tsk mald muskotnöt
  • 3 krm vitlökspulver
  • 2 krm mald kryddnejlika
  • 2 krm mald kanel
  • 2 krm mald kryddpeppar

Gör så här

  1. Mal bokhornsklöverfröna i en mortel eller elektrisk kryddeller kaffekvarn.
  2. Blanda samman väl med övriga ingredienser i en liten skål.
  3. Förvara i lufttät burk i kylen i upp till 3 månader.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept