Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Marängswiss med jordgubbar och crumble

4 - 6
Marängswiss med jordgubbar och crumble
Foto: TV4
Från Mitt kök

Ljuvlig marängswiss med franska maränger, jordgubbsås, crumble och färska jordgubbar.

10 juni 2015
Visa mer
4 - 6

Du behöver

Franska maränger

  • 100 g äggvita (3)
  • 1 tsk pressad citron
  • 200 g strösocker (2,5 dl)
  • frystorkade hallon

Jordgubbssås

  • 300 g jordgubbar, tinade
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 50 g vatten (0,5 dl)
  • 1 citron

Mandelsmuldeg

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 60 g mandelmjöl (1 dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)

Servering

  • 3 dl grädde, lösvispad
  • 1 l vaniljglass
  • jordgubbar
  • citronmeliss
  • torkade jordgubbar

Gör så här

  1. Fransk maränger
    Sätt på ugnen på 100 grader. Vispa äggvitan och citronsaften tills det börjar skumma.
  2. Strö i ca en fjärdedel av sockret och fortsätt vispa. Strö i ytterligare en fjärdedel och vispa till ett styvt marängskum bildas. Strö i resten av sockret och fortsätt vispa tills du har en fast och fin maräng.
  3. Spritsa upp önskade maränger. Toppa med mortlade, frystorkade hallon. Grädda marängerna i cirka 1 timme, lufta gärna ugnen efter 30 minuter och fortsätta grädda tills de är torra.
  4. Jordgubbssås
    Värm på jordgubbar i en kastrull tillsammans med strösocker, vatten och citronjuice tills det börjar koka och jordgubbarna blivit mjuka. Mixa allt med en stavmixer och häll det igenom en sil så att du får en len och fin jordgubbssås, ställ åt sidan och låt svalna.
  5. Mandelsmuldeg
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.
  6. Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
  7. Servering
    Lägg upp glass, lösvispad grädde, jordgubbar, crumble och maränger fint. Häll över jordgubbssås och dekorera med citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept