Boeuf Bourguignon

1h
4
Boeuf Bourguignon
Foto: TV4

Serveras med mandelpotatismos. Fransk köttgryta som passar bäst på vintern. /Mange Schmidt

Vintips
Bordeaux 3958 Château de Seguin

Mange bjöd även på

Inspirerad Bruschetta


Äppelpaj med hemgjord vaniljglass



Kolla in alla recept på

Klockan åtta hos stjärnorna



Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

15 juni 2011
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 500 gr högrev
  • 3-4 skivor bacon eller sidfläsk
  • 1 st lök, gul
  • 12 st steklök
  • 2 st morötter
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 8 st champinjoner
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 3-4 dl rött vin
  • 2 dl kalvfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.1-1 msk timjan
  • 3 st lagerblad
  • persilja till garnering

Gör så här

  1. Skär köttet i cirka 3 cm stora tärningar.
  2. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.
  3. Skär morötterna och skiva löken.
  4. Fräs dem lätt och lägg över i grytan, salta och peppra.
  5. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker.
  6. Häll på vin och buljong så att det täcker.
  7. Tillsätt kalvfond, tomatpuré, timjan, lagerblad och koka upp under omrörning.
  8. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar cirka 1-2 timmar.
  9. Skala smålökarna.
  10. Låt dem torka och fräs i smör.
  11. Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka.
  12. Dela champinjonerna om de är stora.
  13. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt en klick smör och bryn svampen.
  14. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.
  15. Koka upp grytan och tillsätt smålökar, svamp och bacon.
  16. Låt sjuda några minuter.
  17. Smaka av med salt och peppar.
  18. Servera med mandelpotatismos och klippt persilja som garnering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept