Mandelgifflar med amerikanska blåbär

1 h 30 m
12 - 14 gifflar
Mandelgifflar med amerikanska blåbär
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
1 h 30 m
12 - 14 gifflar

Du behöver

Vetedeg

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 msk hel kardemumma
  • 50 g jäst för söta degar
  • 135 g strösocker (1,5 dl)
  • 1 ägg
  • 175 g mjukt smör
  • 720-840 g vetemjöl special (12-14 dl)
  • 0,5 tsk salt

Mandelgifflar med amerikanska blåbär

  • 200 g mandelmassa
  • 75 g mjukt smör
  • 1 tsk mald ingefära
  • 75 g färska amerikanska blåbär
  • 50 g valnötter
  • 50 g mandelspån, till gräddning

Gör så här

  1. Vetedeg
    Värm ugnen till 225 grader.
  2. Värm mjölken tillsammans med mortlad kardemumma till 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke (till en köksmaskin med degkrok) och lös upp den med mjölken. Tillsätt strösocker, ägg och hälften av mjölet och starta maskinen. Tillsätt smöret och mer mjöl (men inte för mycket så degen blir torr).
  4. Låt maskinen gå i 5 minuter och tillsätt salt. Låt gå i ytterligare 3 minuter.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
  6. Mandelgifflar med amerikanska blåbär
    Riv mandelmassan i en skål. Vispa samman med smör och ingefära. Rör ner blåbär och krossade valnötter.
  7. Tag en tredjedel av vetedegen och kavla ut till 1 cm tjock rektangel. Dela rektangeln i 12-14 trianglar. Lägg en klick fyllning på den breda sidan och snurra ihop till en giffel.
  8. Lägg giffeln med snibben nedåt. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
  9. Pensla gifflarna med ägg och strö över mandelspån.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna på bakgaller.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept