Mandelfläta

Mandelfläta
Foto: TV4

Mandelmassa i degen gör brödet saftigt. Du kan även göra släta bullar i pappersformar på samma sätt. Minska då tiden i ugnen till ca hälften.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 50-75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 200 g riven mandelmassa
  • 1 ägg till pensling
  • mandelflis

Gör så här

  1. Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till ca 37° och rör ut jästen. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Arbeta sist in mjöl och mandelmassa till en smidig deg. Täck och jäs 30 minuter.
  2. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Dela degen i två bitar och därefter varje bit i tre delar. Rulla ut varje del och gör två flätade längder. Jäs övertäckt på plåt med bakpapper 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 225°. Pensla med ägg och strö på mandelflis. Grädda 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept