Mandel- och äppelkaka med hemgjord vaniljsås

1 h 30 m
10 - 12 bitar
Mandel- och äppelkaka med hemgjord vaniljsås
Foto: Martin Löf
1 h 30 m
10 - 12 bitar

Du behöver

Vaniljsås

  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl grädde

Mandelcrumble

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 msk vaniljsocker

Mandel- och äppelkaka

  • 150 g smör, brynt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk kardemumma, malen
  • 5 äggvitor

Fyllning

  • 3-4 st syrliga äpplen
  • kanel, efter smak
  • råsocker, efter smak

Gör så här

  1. Vaniljsås
    Mixa äggulor (spara äggvitorna till kakan!) och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka både stång och frön med mjölken och grädden. Häll sedan mjölkblandningen över äggulorna och blanda väl. Häll tillbaka till kastrullen och rör under låg värme tills vaniljsåsen börjat tjockna. Ta bort från plattan och häll över vaniljsåsen i en skål och låt svalna helt.
  2. Mandelcrumble
    Häll alla ingredienser i en skål och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
  3. Mandel- och äppelkaka
    Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Smöra och mjöla en rund pajform med mandelmjöl på kanterna, lägg bakplåtspapper i botten.
  5. Bryn smöret i en kastrull på spisen tills det börjar bli gyllenbrunt, ställ åt sidan.
  6. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, vanljsocker, salt och kardemumma i en bunke, tillsätt äggvitan och rör sedan i det brynta smöret, lite i taget. Blanda till en slät och fin smet och häll ner i formen.
  7. Skala äpplena och dela i lagom stora bitar/kuber, lägg i en bunke och rör ned lite kanel och råsocker tills det är jämt fördelat.
  8. Fördela äpplena jämt över smeten och smula över mandel crumble så det täcker så bra det går.
  9. Grädda mitt i ugnen i 30-35 min.
  10. Ta ut och låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept