Mamsens äppelkaka

Mamsens äppelkaka
Foto: TV4

Riktigt fin gammaldags äppelkaka, saftig och lite tung. Det beror på att det inte är något bakpulver i smeten.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 150 g +2 msk smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 150 g vetemjöl
  • ströbröd till formen
  • 3 stora syrliga äpplen
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk kanel

Till servering:

  • glass eller vaniljvisp

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Dela 150 g smör i bitar och rör det pösigt tillsammans med 1 1/2 dl socker. Du kan även använda matberedare. Sätt till ägget och rör tills smeten är jämn. Blanda sedan i vetemjölet och rör tills allt har blandats.
  2. Smält 2 msk smör. Smörj en kakform noggrant med smöret och skaka runt ströbrödet så att hela formen, även kanterna, täcks. Häll smeten i formen och jämna försiktigt ut den med baksidan av en sked.
  3. Skala äpplena, dela och kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor. Stick ner klyftorna så tätt det går i smeten. Strö över socker och kanel. Grädda kakan i 35–40 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept