Prinsbakelse

Prinsbakelse
Foto: Emma Englund/TV4

Prinsbakelse är citron- och rosa champagnekräm med jordgubbar och rabarberkompott.

27 februari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 300 g mördeg
  • 1 st äggula
  • 1 tsk vatten
  • 2 blad gelatin
  • 0,75 dl citronsaft
  • 1,5 dl socker
  • 100 g smör
  • 3 st ägg
  • 60 g rosa champagne

Rabarberkompott

  • 200 g rabarber
  • 75 g socker
  • 0,5 st citron, saft
  • 2 g kardemumma

Gör så här

  1. Kavla ut mördegen 2 mm tjock och fodra 6 st ringar 8-10 cm i diameter, ställ in i frysen.
  2. Sätt igång ugnen på 190 grader varmluft.
  3. Sätt in tarterna direkt från frysen och baka i ca 5 minuter så tarterna är gyllenbruna. Låt svalna.
  4. Vispa sedan upp äggulan med lite vatten och pensla tarterna på insidan och utsidan mycket tunt! Sätt sedan in i ugnen 1-2 minuter bara så äggulan tar lite färg. Detta skyddar tarterna från att bli sega.
  5. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten.
  6. Häll sedan citronsaft, socker, smör och hela ägg i en kastrull sätt på mellanvärme på spisen och vispa konstant till det börjar koka.
  7. Tillsätt då gelatinbladen, champagne och silas sedan igenom finmaskig sikt.
  8. Fyll sedan upp tarterna helt fulla och ställ sedan in i kylen.
  9. Koka sedan rabarbern till en grov kompott och låt sedan svalna i kyl. Toppa med jordgubbar och rabarber/kardemumma kompott och färska ätliga blommor.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept