Luftig skinkmousse

Luftig skinkmousse
Foto: TV4

En typisk sommarrätt från förr som passar till många. Färsk potatis och grönsallad är det enda som behövs serveras till och ett gott bröd förstås.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 400 g rökt skinka i bit
  • 1 purjolök
  • 7 blad gelatin
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 2 äggulor
  • 2 msk senap
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i lite kallt vatten 10 minuter. Krama ur dem och smält dem sedan på lägsta värmen i lite vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt svalna något.
  2. Skär skinka och purjo i fina strimlor.
  3. Vispa grädden och vitorna var för sig.
  4. Vänd ner skinka, purjo, äggula och senap i grädden. Svensk senap ger en lite sötare smak, ljus fransk en starkare. Krydda. Tillsätt gelatinet under kraftig omrörning och vänd sist ner de hårdvispade vitorna.
  5. Slå smeten i en vattensköljd form och ställ moussen kallt att stelna, eventuellt över natten.
  6. Moussen kan serveras ur sin form eller vändas upp på fat. Doppa hastigt formen i hett vatten om den inte släpper. Garnera med vackert grönt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept