Luftig skinkmousse

Luftig skinkmousse
Foto: TV4

En typisk sommarrätt från förr som passar till många. Färsk potatis och grönsallad är det enda som behövs serveras till och ett gott bröd förstås.

26 januari 2009
8

Du behöver

  • 400 g rökt skinka i bit
  • 1 purjolök
  • 7 blad gelatin
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 2 äggulor
  • 2 msk senap
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i lite kallt vatten 10 minuter. Krama ur dem och smält dem sedan på lägsta värmen i lite vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt svalna något.
  2. Skär skinka och purjo i fina strimlor.
  3. Vispa grädden och vitorna var för sig.
  4. Vänd ner skinka, purjo, äggula och senap i grädden. Svensk senap ger en lite sötare smak, ljus fransk en starkare. Krydda. Tillsätt gelatinet under kraftig omrörning och vänd sist ner de hårdvispade vitorna.
  5. Slå smeten i en vattensköljd form och ställ moussen kallt att stelna, eventuellt över natten.
  6. Moussen kan serveras ur sin form eller vändas upp på fat. Doppa hastigt formen i hett vatten om den inte släpper. Garnera med vackert grönt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept