Saftig rabarberkaka smaksatt med nejlika

Saftig rabarberkaka smaksatt med nejlika
Foto: Björn Tesch

Saftig rabarberkaka smaksatt med nejlika serveras med klassisk vaniljsås. Receptet räcker till 1 stor kaka eller 20 små portionsformar.

Jag brukar alltid steka rabarbern innan delvis för att den behåller smaken bättre samt att i detta fall så kommer även nejlikasmaken fram bättre. /Louise

Se fler recept från

Louise Johansson


18 april 2012
Visa mer
50

Du behöver

Rabarberkaka

  • 500 g rabarber, tvättade
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk nejlika, malen
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 1 msk strösocker+1 msk ströbröd

Vaniljsås 8 personer

  • 1 st vaniljstång
  • 5 dl standardmjölk
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 st äggulor

Gör så här

  1. Rabarberkaka
    Skär rabarberstjälkar i mindre bitar.
  2. Stek rabarbern i smör så de får färg.
  3. Strö över 1 dl strösocker och nejlika och rör om tills sockret löst sig och karamelliserats, häll över i en bunke och låt svalna.
  4. Sätt ugnen på 175 grader (200 grader till mindre formar).
  5. Bröa en stor ugnssäker form eller 20 mindre formar.
  6. Vispa ägg och socker någon minut.
  7. Tillsätt smöret och vispa till en krämig och fluffig smet.
  8. Häll i vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt.
  9. Tillsätt mjölk och rör till en jämn och krämig smet.
  10. Lägg hälften av smeten i botten av formen/formarna.
  11. Lägg på ett lager rabarber. Varva ytterligare en gång med smet och rabarber.
  12. Strö över strösocker blandat med ströbröd över kakan och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills kakan fått fin färg.
  13. Vaniljsås
    Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull.
  14. Blanda äggulor och socker i en separat bunke.
  15. Slå det varma vaniljkoket över äggblandningen och häll tillbaka i kastrullen.
  16. Värm på låg värme under konstant omröring med slickepott tills såsen tjocknar (85 grader).
  17. Sila av vaniljsåsen och kyl ner.
  18. Servering
    Servera rabarberkakan ljummen med den kylda vaniljsåsen och pudra över lite florsocker.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept