Savojdolmar med lamm och kantareller

Savojdolmar med lamm och kantareller
Foto: Pelle Bergström
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Savojdolmar med lamm och kantareller

Av: Lotta Lundgren

Från: Om jag var din hemmafru

14 ingredienser

Smakrika kåldolmar fyllda med lammfärs, nötter och kantareller. Receptet kommer från Om jag var din hemmafru.

Man skulle kanske kunna säga att savojkål är grönsaksvärldens motsvarighet till Iggy Pop. En stor och viktig skillnad är emellertid att emedan herr Pop under mycken möda och besvär rockat och knarkat sig till en fettfri anatomi med tydligt markerade ådror, senor och underliga knutor har den likaledes ådriga savojkålen legat och slappat i ett soligt grönsaksland, lapat sol och druckit vatten. Vem av de två man ska välja att stoppa in i sin egen kropp? Det får tillfället, stämningen och den personliga smaken avgöra. /Lotta Lundgren

Fler recept från

Om jag var din hemmafru

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 äpplen
  • 1 dl valnötter
  • 400 g lammfärs
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 2 savoykål (små)
  • 200 g kantareller
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 3 msk messmör

Tillbehör

  • lingon
  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Riv lök och äpplen grovt.
  3. Krossa eller finhacka valnötterna och rosta lätt i torr stekpanna.
  4. Rör samman lök, äpple och nötter med lammfärs, smulad buljongtärning och kanel. Peppra ordentligt.
  5. Koka upp någon decimeter vatten i en stor kastrull.
  6. Kasta bort de yttersta bladen från savojhuvudet, plocka av övriga utom de minsta längst in.
  7. Sänk ner några blad i taget i det kokande vattnet ca 1 minut, fiska upp med hålslev och låt svalna.
  8. För att kålbladen ska bli följsamma och lätta att vika, skär bort en kilformad
  9. bit av rotstock och bladnerv där den är som grövst.
  10. Lägg en liten näve lammfärs på ett kålblad i taget och vik till snygga knyten.
  11. Packa tätt i ugnssäker form.
  12. Rensa och hacka kantarellerna grovt, stek i smör, slå på grädde, låt messmöret smälta ner, tillsätt därefter kalvfond och vatten och låt koka upp.
  13. Slå kantarellskyn över dolmarna och sätt in i ugnen ca 40 minuter.
  14. Servera med lingon och kokt potatis.