Kycklingspett på citrongräs

Kycklingspett på citrongräs
Foto: Pelle Berglund
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Kycklingspett på citrongräs

Av: Lotta Lundgren

Från: Om jag var din hemmafru

9 ingredienser

En perfekt rätt till buffébordet! Receptet kommer från Om jag var din hemmafru.

Alla frigörande övningar är förenade med vissa risker. Så också krossande av citrongräs, som i detta recept ger kycklingspetten en fin, aningen parfymerad citrussmak. Använd ett trubbigt föremål du känner dig bekväm med (hammare, en fryst lammstek med ben, pappas gamla promenadsko eller vad du nu brukar använda när du pysslar med våld). Placera ett citrongräs i taget på stabilt och okänsligt underlag. Andas lugnt, in genom näsan och ut genom munnen, låt tanken vandra och BANKA, BANKA, BANKA, BANKA tills gräset splittras ända in i märgen. Flerdubbla gärna receptet så slipper du avbryta just som gamla oförrätter börjar lösgöra sig från det själsliga bottenslammet. Och eftersom varken du eller jag vet vad du går och bär på – lås för säkerhets skull in alla stora knivar innan du sätter igång. /Lotta Lundgren

Här hittar du fler recept ur

Om jag var din hemmafru

Ingredienser

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 1 5 cm ingefära
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • ströbröd (gärna pankoströbröd)
  • 16 citrongrässtjälkar
  • 1 dl jordnötter
  • 2 msk sesamfrön
  • limefrukt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Kör kycklingen till grov färs i mixer.
  3. Riv ingefäran fint, pressa ut saften och kasta bort resten.
  4. Rör samman kycklingfärs, ingefärsjuice, ägg, salt och så mycket ströbröd som krävs för att färsen ska hålla ihop.
  5. Banka på den tjockaste änden av varje citrongräs tills det flisar sig.
  6. Ta olja på händerna, krama en liten näve färs till en oval boll, tryck in citrongräset mitt i och kläm åt.
  7. Upprepa med resten av färsen och rulla de färdiga spetten i ströbröd.
  8. Hetta upp 1 cm olja i en stekpanna.
  9. Stek spetten gyllene runt om.
  10. Överför spetten till plåt och stek klart i ugnen, ca 20 minuter.
  11. Krossa jordnötterna.
  12. Rosa sesamfröna i torr stekpanna.
  13. Strö frön och nötter över spetten.
  14. Servera med limeklyftor.