Citronälskarens drömtårta

Citronälskarens drömtårta
Foto: Linda Lomelino

Du behöver

Citronbotten

  • 3 st stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 st citron, rivet skal

Lemon curd (ca 3 dl)

  • 1,5 dl strösocker
  • 2 st stora ägg
  • 2 st citroner, saft och skal (ca 1 dl saft)
  • 50 g rumsvarmt smör, i kuber

Citrongrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lemon curd (se ovan)
  • 2–3 msk strösocker

Gör så här

  1. Citronbotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i 5 minuter.
  4. Värm vattnet i en kastrull och blanda det med ägg och sockerblandningen.
  5. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i smeten.
  6. Tillsätt rivet citronskal och blanda försiktigt. Häll smeten i formen.
  7. Grädda kakan i 50–55 minuter.
  8. Lemon curd
    Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
  9. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock, som en hollandaisesås.
  10. Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält.
  11. Häll upp i en burk med lock. Lemon curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.
  12. Citrongrädde
    Vispa grädde, lemon curd och socker till en tjock kräm.
  13. Sätta ihop tårtan Dela bottnen i tre delar.
  14. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
  15. Bred ut ett jämnt lager lemon curd över bottnen.
  16. Upprepa tills du har använt två bottnar och avsluta med den sista bottnen med den skurna sidan ner.
  17. Bred ett lager citrongrädde över hela tårtan.
  18. Fyll en spritspåse med en liten stjärntyll och spritsa ut små klickar över hela tårtan.
  19. Dekorera med några små vimplar gjorda av grillpinnar och fina band.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept