Löksauté med blomkål, citron och vitlök

Löksauté med blomkål, citron och vitlök
Foto: TV4

Den här läckra sautén kan serveras både varm och kall. Ät den som tillbehör till potatis eller med pasta, vita bönor, linser eller ris. Den passar även som rätt på buffébordet.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 6 gula lökar
  • minst 16 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • 4 tomater
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 2,5 msk olivolja+ till stekning
  • salt och malen vitpeppar

Till dekoration:

  • bladpersilja och dill

Gör så här

  1. Skala lökarna och skär dem i 4 delar vardera. Skala vitlöksklyftorna. Skär det gula av citronskalet i tunna strimlor. Dela blomkålen i små buketter och skär tomaterna i stora tärningar. Värm oljan i en vid kastrull. Låt löken och vitlöksklyftorna mjukna i den utan att ta färg. Tillsätt tomaterna och citronskalet och låt koka 4-5 minuter under lock.
  2. Lägg blomkålsbuketterna och spä eventuellt med lite vatten. Se till att det hela tiden finns lite vätska på bottnen. Krydda med salt och peppar och koka ytterligare 5-6 minuter, tills blomkålen är mjuk.
  3. Krydda eventuellt med mer citron. Rätten ska smaka ordentligt av citron och vitlök. Plocka bladen av bladpersiljan och plocka av dillvipporna. Droppa lite olja över och tillsätt de färska kryddörterna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept