Ljusa flätan

Ljusa flätan
Foto: TV4

Stiliga festbröd, kanske i stället för en blomma nästa gång du är bortbjuden?

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 7 dl vatten, ca 37°
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl vetekli
  • 1 l lantvetemjöl
  • 7-8 dl vetemjöl special

Pensling:

  • 1 ägg
  • vallmofrö

Gör så här

  1. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in så mycket vetemjöl special att det blir en smidig deg som inte kladdar. Knåda den noga, täck och jäs ca 30 minuter.
  2. Knåda degen väl på bakbordet. Dela den i två bitar. Dela därefter varje bit i tre delar och rulla ut längder. Fläta längderna tre och tre, vik in slutändarna och lägg de båda flätorna på en plåt med bakpapper. Täck och jäs ca 20 minuter.
  3. Värm ugnen till 200°. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrö. Grädda på falsen under mitten ca 35 minuter eller tills flätorna låter ihåliga när man knackar å dem. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept