Kycklingsoppa med ris och citron

Kycklingsoppa med ris och citron
Foto: Helén Pe

Under en solsemester i Grekland åt vi soppan avgolémono varje dag till lunch. Avgolémono betyder ”citronägg”. Kyckling har vi lagt till för att göra den lite mer mättande. Receptet kommer från boken Soppor, bröd & röror.

Se fler recept från boken

Soppor, bröd & röror



10 augusti 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 st purjolök, liten
  • 2 st selleristjälkar
  • 400 g kycklingfilé
  • 1,5 l hönsbuljong
  • 2 dl långkornigt ris
  • 4-5 msk citron, färskpressad
  • 4 st ägg
  • salt och peppar
  • hackad persilja

Gör så här

  1. Skala och hacka löken.
  2. Fräs den i några minuter i oljan i en kastrull.
  3. Skölj och skiva purjolök och selleri.
  4. Fräs allt tillsammans i några minuter.
  5. Skär kycklingfiléerna i 2 cm stora kuber.
  6. Lägg dem i kastrullen och bryn under omrörning tills de fått lite färg.
  7. Tillsätt buljong och ris och låt småputtra i ca 20 minuter eller tills riset är kokt.
  8. Sänk värmen och tillsätt citronsaft.
  9. Vispa äggen i en skål.
  10. Häll ner äggen i soppan under vispning och fortsätt vispa i några minuter tills soppan tjocknat lite grann.
  11. Observera att soppan sedan inte får koka.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Garnera med persilja strax före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept