Fransk vindoftande köttgryta

8

Du behöver

  • 750 g högrev
  • 2 grovhackade lökar
  • 4 skivor bacon
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk mjöl
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 10 g torkad karljohanssvamp
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 3 dl côte du Rhone eller vin av druvan pinot noir
  • 2 dl kycklingbuljong
  • salt och peppar
  • smör eller margarin till stekning

Gör så här

  1. Bryn högrev, bacon och lök i omgångar. Helst i teflonpanna. Salta och peppra på köttet i pannan. För över till en stor tjockbottnad gryta. Använd inte en gjutjärnsgryta eftersom den ger dålig smak åt syrliga långkok. Bryn tomatpurén ett par minuter med sista omgången när köttet fått färg. Detta ger rundare tomatsmak. Torka ur pannan och smält 2 msk smör i pannan. Fräs mjölet tills det fått fin färg, något mörkare än jordnötssmör. Slå på kycklingbuljongen och för över i grytan. Blanda ner timjan, lagerblad, svamp, vitlök och fänkålsfrön. Slå på vinet. Låt sjuda under lock ca 1 1/2 timme tills köttet känns mört. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept