Pepparkakspaj med kanel och choklad

4h 20 min
Pepparkakspaj med kanel och choklad
Foto: Olof Stenlund

Satsa på choklad av hög kvalitet så får du bästa resultat i denna urgoda paj. /Lisa Lemke

Pajen räcker till ca 10 bitar.

Se fler recept av

Lisa Lemke


29 november 2011
4h 20 min

Du behöver

Pajskal

  • 250 g pepparkakor
  • 4 msk smör, smält
  • 1 st ägg
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk Kanel, mald
  • 1 dl grädde
  • 3 st äggulor
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt

Till servering

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • Physalis eller färska fikon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Pajskal
    Krossa pepparkakorna i matberedare.
  3. Blanda ner det smälta smöret, ägg och salt och arbeta samman till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.
  5. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.
  6. Fyllning
    Smält chokladen över vattenbad och blanda med grädde och smör.
  7. Tillsätt kanel, salt och äggulor och rör till en slät smet.
  8. Häll blandningen i pajskalet.
  9. Låt stå kallt i kylen i 3 timmar.
  10. Vispa samman grädde och crème fraiche och servera till pajen, som är godast rumstempererad. Toppa eventuellt pajen med physalis eller färska fikon.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept