Pepparkakspaj med kanel och choklad

4h 20 min
Pepparkakspaj med kanel och choklad
Foto: Olof Stenlund
Jul

Satsa på choklad av hög kvalitet så får du bästa resultat i denna urgoda paj. /Lisa Lemke

Pajen räcker till ca 10 bitar.

Se fler recept av

Lisa Lemke


29 november 2011
Visa mer
4h 20 min

Du behöver

Pajskal

  • 250 g pepparkakor
  • 4 msk smör, smält
  • 1 st ägg
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk Kanel, mald
  • 1 dl grädde
  • 3 st äggulor
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt

Till servering

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • Physalis eller färska fikon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Pajskal
    Krossa pepparkakorna i matberedare.
  3. Blanda ner det smälta smöret, ägg och salt och arbeta samman till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.
  5. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.
  6. Fyllning
    Smält chokladen över vattenbad och blanda med grädde och smör.
  7. Tillsätt kanel, salt och äggulor och rör till en slät smet.
  8. Häll blandningen i pajskalet.
  9. Låt stå kallt i kylen i 3 timmar.
  10. Vispa samman grädde och crème fraiche och servera till pajen, som är godast rumstempererad. Toppa eventuellt pajen med physalis eller färska fikon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept