Ajvarmarinerade kycklingspett med saffransaioli

15 min + marinering
4
Ajvarmarinerade Kycklingspett
Foto: Lisa Lemke
Från Lisa Lemke

Kycklingspett på kycklinglårfilé marinerade med ajvar relish, en rostad paprikakräm. Servera grillspetten med saffransaioli.

Viktigt för att aiolin inte ska skära sig är att samtliga ingredienser har samma temperatur!
Ajvar relish finns oftast i både en mild och en het variant, ta den du gillar bäst.

30 maj 2011
Visa mer
15 min + marinering
4

Du behöver

Kycklingspett

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 2 st vitlöksklyftor, rivna
  • saft och skal från 1 apelsin
  • 1 dl ajvar relish (stark eller mild)
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • 14-16 grillspett (t ex av bambu)
  • olja till stekning
  • tabasco till servering

Aioli

  • 0,25 g saffran (1/2 paket)
  • 1 st äggula, rumstempererad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 0,75 dl rapsolja, rumstempererad
  • 2 msk olivolja, rumstempererad
  • salt och grovmalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skär kycklingen i ca 1-2 cm breda remsor.
  2. Blanda samman yoghurt, vitlök, saft och skal från apelsinen samt ajvar relish med rikligt med svartpeppar i en stor skål.
  3. Lägg ner kycklingen och vänd runt. Häll allt i dubbla plastpåsar och förslut noga.
  4. Låt marinera i kylskåp i minst 3 timmar, gärna över natten.
  5. Aioli
    Mortla saffran med en nypa salt.
  6. Mixa (eller vispa) ihop äggula, senap, saffran och finhackad vitlök.
  7. Tillsätt oljan, litet i taget, i en tunn rinnande stråle under tiden som du mixar (eller vispar) kraftigt.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar.
  9. Förvara aiolin i kylskåp tills servering.
  10. Ta upp kycklingen ur marinaden och torka av det mesta av yoghurtblandningen.
  11. Trä kycklingen på blötlagda bambuspett eller andra grillspett.
  12. Hetta upp en grill eller en stekpanna med rapsolja och grilla eller stek spetten ca 2 minuter på varje sida eller tills de är helt genomlagade.
  13. Krydda med salt och ev mer svartpeppar.
  14. Servera kycklingspetten med saffransaioli och eventuellt tabasco.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept