Linus choklad- och kolapaj

15 stycken
Linus choklad- och kolapaj
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Underbara små minipajer med kolafyllning och chokladganache. De är små, så du får ta två!

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

15 oktober 2015
Visa mer
15 stycken

Du behöver

Pajbotten

  • 30 g florsocker (0,5 dl)
  • 3 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 27 g maizenamjöl (0,5 dl)
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 msk ljus sirap

Kola

  • 110 g socker
  • 1,25 dl vatten
  • 1,25 dl grädde
  • 70 g smör
  • 6 g salt (1 tsk)

Chokladganache

  • 0,7 dl grädde
  • 70 g mörk choklad

Gör så här

  1. Pajbotten
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda florsocker, vaniljsocker, vetemjöl, maizena och nyp in smöret, tillsätt sirapen och blanda ihop det snabbt till en deg.
  3. Smöra och pudra formarna (diameter: ca 2 cm nertill, 5-6 cm upptill) med mjöl, och tumma ut degen i formerna.
  4. Grädda i ca 8 minuter.
  5. Kola
    Koka socker och vatten tills det blir gyllenbrunt. Dra kastrullen av plattan och tillsätt grädden Koka ytterligare 5-10 minuter tills temperaturen är mellan 115 och 120 grader.
  6. Chokladganache
    Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Rör till en slät och blank ganache
  7. Montering
    Grädda pajerna och knacka försiktigt ur dem ur formerna.
  8. Fyll dom med kola och ställ dom kallt så kolan får sätta sig lite.
  9. Toppa med chokladganachen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept