Klassisk fläderblomssaft

flädersaft fläderblomssaft
Foto: Katja Kristoferson

En riktig sommarklassisker, fläderblomssaft blir godast om man gör den själv.

Vet du att det går bra att frysa in hela blomklasar av fläder när den blommar som bäst? Du kan alltså göra en flaska härlig sommarsaft, fast det är en kulen dag i februari! /Linnéa Seidel

29 juni 2011
Visa mer

Du behöver

  • 30 klasar fläderblom
  • 2 citroner, ekologiska
  • 2 l vatten
  • 2 kg strösocker
  • 4 tsk citronsyra

Gör så här

  1. Skölj blommorna och tvätta citronerna noga.
  2. Skiva citronerna och varva dem med blomklasarna i en stor ren hink.
  3. Koka upp vatten, socker och citronsyra.
  4. Häll försiktigt sockerlagen över blommorna och citronskivorna.
  5. Täck med lock och låt stå svalt i cirka 5–7 dagar.
  6. Rör om då och då.
  7. Sila saften och häll upp på väl rengjorda flaskor.
  8. Förvara mörkt och svalt.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept