Lingonparfait med molngrädde och änglatryffelkaka

1 h + frystid
6
Lingonparfait med molngrädde och änglatryffelkaka
Foto: TV4

Mäktig chokladkaka med tryffel serveras med hemgjord lingonparfait och maränggrädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

6 oktober 2015
Visa mer
1 h + frystid
6

Du behöver

Lingonparfait

  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl grädde
  • 2 dl lingonsylt (eller 2 dl djupfrysta lingon + knappt 1 dl socker)
  • 1 kiwi, till garnering

Molngrädde

  • 3 dl grädde
  • 0,5 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 20 maränger

Änglatryffelkaka

  • 150 g smör (ev laktosfritt)
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl (alt1,5 dl glutenfri ljus mjölblandning)

Tryffel

  • 1,5 dl vispgrädde (ev laktosfri)
  • 2 msk smör (ev laktosfritt)
  • 200 g mörk choklad
  • 4 kumquats, till garnering

Garnering

  • rostade pinjekärnor
  • kanderade violer
  • silverkulor
  • ätliga blommor

Gör så här

  1. Parfait
    Vispa socker och ägg pösigt. Blanda försiktigt ner gräddfil och lätt vispad grädde. Mixa eller mosa lingonen. Blanda allt försiktigt. Häll smeten i en form (gärna med löstagbar kant), och frys i ca 6 timmar. Ta fram formen en stund före servering, så tårtan hinner tina lite. Garnera gärna med skivad kiwifrukt eller annan frukt.
  2. Molngrädde
    Grädde vispas fluffigt med socker och vaniljsocker. Blanda försiktigt i små eller krossade maränger precis före serveringen.
  3. Tryffel
    Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Grovhacka eller bryt ner chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i rumstemperatur en stund + på kallt ställe en kvart ungefär. (Hellre lite för lös tryffel än helt stelnad som inte blir bredbar!).
  4. Kaka
    Smält smöret i en kastrull, ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och sist mjölet.
  5. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 18-20 minuter (kakan ska vara lite lös i mitten).
  7. Bred chokladtryffeln över kakan när den svalnat lite. Låt stå kallt minst en timme före servering.
  8. Dekorera enligt något av förslagen ovan. Skär i smala bitar; kakan är mycket mäktig och bör avnjutas i konfektstora bitar!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept