She's on top

She's on top
Foto: TV4

Strawberry cheesecake och passionsfruktcheesecake.

Vintips från Lina
Josef Andert Beerenauslese ifrån Österrike, 81 kr, 4589.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


26 oktober 2011
Visa mer

Du behöver

Strawberry cheesecake

  • 12 st digistivekex
  • 75 g smält smör
  • 4 st gelatinblad
  • 300 g jordgubbar
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g Philadelphiaost
  • 1 dl jordgubbar, i bitar.
  • Jordgubbar, till garnering

Passionsfruktcheesecake

  • 15 st digestivekex
  • 75 g smör eller margarin
  • 4 st gelatinblad
  • 2 st ägg
  • 400 g Philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st citron, rivet skal och saft
  • 1 st gelatinblad
  • 1 msk socker
  • 4 msk vatten
  • 4 st passionsfrukter

Gör så här

  1. Strawberry cheesecake
    Botten: Smula sönder kexen och blanda med smöret.
  2. Tryck ut blandningen i en smord form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i cirka 5 minuter.
  4. Ta upp, krama ur och smält i en kastrull med cirka 1 msk vatten.
  5. Mixa jordgubbarna med sockret och rör ner gelatinet i massan.
  6. Vispa upp grädden och rör i osten.
  7. Blanda med jordgubbssmeten.
  8. Rör ner eventuellt små jordgubbsbitar i smeten också om du vill.
  9. Häll smeten i formen över kexblandniningen och släta till toppen.
  10. Ställ tårtan antingen i frysen i minst 5 timmar så får du en frusen cheesecake som du tar fram cirka 20-30 minuter innan servering. Eller så ställer du den i kylen i några timmar.
  11. Garnera med jordgubbar och servera.
  12. Passionsfruktcheesecake
    Botten:Krossa kexen fint.
  13. Smält smöret.
  14. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten.
  15. Ställ i kylen.
  16. Fyllning:Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten, cirka 5 minuter.
  17. Dela äggen i gulor och vitor.
  18. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
  19. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  20. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen.
  21. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften.
  22. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten under omrörning.
  23. Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme.
  24. Glasyr: Blötlägg gelatinet i kallt vatten i cirka 5 minuter.
  25. Hetta upp socker och vatten i en kastrull.
  26. Krama ur gelatinbladet och låt det sedan smälta i sockerlösningen.
  27. Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om.
  28. Låt svalna.
  29. Häll över fyllningen på kakan försiktigt.
  30. Låt stelna i kyl i minst en timme.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept