Saffransparfait

Saffransparfait
Foto: TV4

Du behöver

  • 2 tsk flytande honung
  • 0,5 g saffran (1 paket)
  • 2 st stora ägg, gulor och vitor separerade
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 krm Salt

Kavringscrunch

  • 3 msk smör
  • 2 st kavringsskivor

Hallonsås

  • 225 g osockrade frysta hallon
  • 4 tsk rårörsocker

Gör så här

  1. Saffransparfait
    Värm honungen till ca 70 grader och tillsätt saffranet, låt kallna.
  2. Vispa äggulorna och socker hårt i en stor skål tills det blir ljust.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar och vispa sedan äggvitorna tillsammans med salt tills skålen går att vända utan att äggvitan rinner ut.
  4. Vänd ner saffranshonungen i de vispade äggulorna.
  5. Vänd försiktigt ned den vispade grädden och de vispade äggvitorna i de vispade äggulorna.
  6. Häll över smeten i en skål för frysning täck med plastfolie, alternativt kan smeten frysas in i portionsformar.
  7. Frys tills parfaiten är redo att servera (ca 3-4 timmar).
  8. Kavringscrunch
    Smält smöret.
  9. Hacka/riv kavringen till lagom små bitar (ca 2-10 mm stora) Blanda den rivna kavringen med det smälta smöret.
  10. Bred ut den rivna kavringen på rymlig plåt och grädda i ugnen på 150 grader i 15 minuter eller tills de blivit riktigt krispiga utan att bli brända.
  11. Hallonsås
    Värm hallonen tillsammans med socker.
  12. Passera genom sil, låt kallna.
  13. Servering
    Ta fram parfaiten 5-15 minuter före servering beroende på önskad konsistens.
  14. Häll upp såsen runt omkring parfaiten.
  15. Strö kavringscrunch över parfaiten.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept