Lenas ormbröd

Lenas ormbröd
Foto: Lena Ryhnell

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 0,5 dl rapsolja eller smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 msk salt
  • 7 dl rågsikt
  • 7-8 dl vetemjöl special

Dekoration

  • russin, till ögon
  • ägg, till pensling
  • vallmofrön
  • morot, till tungan

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet eller mjölken. Rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt olja eller smör. Tillsätt sen sirap, salt och nästan allt mjölet. Arbeta degen ca 10 minuter.
  3. Låt jäsa i rumstemperatur med bakduk över ca 60 minuter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma till runda bullar och lägg efter varandra i en slingrande form på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck i russin som ögon. Lägg över en bakduk och jäs ca 40 minuter.
  5. Pensla med uppvispat ägg och strö vallmofrön över i ett sicksack mönster.
  6. Grädda i 225 grader till innertemperaturen är 98 grader, eller tills de ser klara ut. Låt svalna på galler med bakduk över.
  7. Skär ett litet hål där tungan ska vara, sätt i en bit rå morot som du har skurit ut som en ormtunga.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept