Len svampsoppa

Len svampsoppa ny
Foto: TV4

Len svampsoppa

Av: Amus - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 m

Len svampsoppa med torkat renkött och trattkantareller blir en bra start på en trevlig kväll.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 lök, hackad (medelstor)
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm curry
  • salt
  • svartpeppar
  • 300 g kantareller (eller annan skogssvamp, spara 2 msk av svampen till picklingen)
  • 5 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 5 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 1 dl vitt vin
  • krasse

Picklade 1-2-3 trattkantareller

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Servering

  • 4 msk renkött, finstrimlat och torkat

Gör så här

Soppa

  1. Rensa och eventuellt dela svampen.
  2. Fräs smör, lök och kryddor. Lägg i svampen och fräs försiktigt. Tillsätt vin och låt det puttra.
  3. Tillsätt buljong och koka lugnt i 15 min. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.

Picklade 1-2-3 trattkantareller:

  1. Blanda ihop ättika, socker och vatten. Lägg i kantarellerna och låt dra i minst 30 minuter, men gärna hela dagen.

Servering

  1. Servera med fint strimlad torkad renstek och en liten klick av de picklade trattkantarellerna.