Lemoncurdtårta med hallonsås och mjuk maräng

2 h
10 bitar
Lemoncurdtårta med hallonsås och mjuk maräng
Foto: TV4
2 h
10 bitar

Du behöver

Lemon curd

  • 6 citroner
  • 3 dl socker
  • 100 g smör
  • 2 msk maizena
  • 4 äggulor
  • 4 hela ägg

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Hallonsås

  • 2 dl hallon
  • 25 g smör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl rom
  • 1 msk socker

Grädde

  • 4 dl vispgrädde

Maräng

  • 6 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker

Dekoration

  • rostade mandelspån
  • citronmeliss
  • färska hallon

Gör så här

  1. Lemon curd
    Tvätta två citroner noga och torka. Koka upp citronsaft från fyra av citronerna samt rivet skal från två citroner, blanda ihop med strösocker och smör. Låt smöret smälta ihop med citronjuicen och sockret. Sila sedan av vätskan. Blanda ut maizena med saften från dina två återstående citroner och rör ner detta i vätskan.
  2. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Häll över din lemon curd i en ren skål och låt svalna
  3. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, cirka 24 cm.
  4. Blanda de torra ingredienserna.
  5. Vispa ägg och socker poröst i flera minuter.
  6. Sikta eller vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll ner smeten i formen och grädda lågt i ugnen cirka 25-30 minuter. Låt svalna innan du skär den eller lägg den i frysen och skär den i tre delar halvfrusen.
  7. Hallonsås
    Sjud hallon, smör, vaniljpulver, rom och socker. Koka bort alkoholsmaken och ta bort från värmen. Såsen skall vara lite som en puré.
  8. Grädde
    Vispa grädde fluffigt men inte för hårt.
  9. Maräng
    Vispa äggvitor och tillsätt sockret i omgångar, inte allt på en gång. Marängen ska vara glansig och fin.
  10. Montering
    Skär tårtbottnen i tre delar. Häll hallonsås och lemon curd på första lagret, lemon curd och grädde på andra lagret och enbart lemon curd på det översta lagret. Spritsa marängen runt om tårtan och dekorera fritt. Bränn av tårtan med en brännare så det blir en fin yta.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept