Chokladkaka med chokladglasyr

40 min
Från Leilas mat

En härligt tung chokladkaka i tre lager, drömmen för alla chokladälskare!

17 december 2008
Visa mer
40 min

Du behöver

  • 200 g smör
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 5 dl mjöl
  • 1,5 dl kakao av god kvalitet
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • en nypa salt
  • 200 g mörk choklad

Choklad glasyr

  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g mörk kvalitets choklad 70 %
  • 1 tsk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
  2. Vispa smör, socker och sirap krämigt. Ta gärna hjälp av en elvisp eller en matberedare.
  3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
  4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt i en bunke.
  5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
  6. Smält chokladen i en skål över en kastrull med kokhett vatten och vänd försiktigt ner den i smeten.
  7. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.
  8. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten.
  9. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
  10. Chokladglasyren: Koka upp grädden och ta av den från värmen.
  11. Hacka chokladen och rör ner den i grädden. Tillsätt smöret och rör om tills allt blandats till en glasyr.
  12. När kakorna är färdiga, ta ut dem ur ugnen och lägg den första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned).
  13. Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr. Använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept