Marockansk lammgryta med mandel och aprikoser

Långkok på marockanskt vis med lammbog, mandel och aprikoser. Härligt!

Tips!
När man kokar en gryta så blir det mycket mer smak om man använder sig av kött på ben. I benen sitter massor av smak, det är därför man sätter fonder på ben. Det är viktigt att man "skummar" av fett och skum från ytan under kokningen. I skummet ligger slagg som kan sätta bismak på grytan.
Skumma = lyfta av fett och skum med stor sked.

9 december 2010
Visa mer
20

Du behöver

  • 6 kg lammbog med ben
  • 0,5 dl olivolja
  • 12 st gula lökar
  • 2 st hela vitlökar
  • 2 msk malen kanel
  • 2 msk malen paprika
  • 2 g saffran
  • flingsalt
  • svartpeppar från kvarn
  • 1 kg morötter
  • 2 kg potatis
  • 500 g torkade aprikoser (saftiga)
  • 200 g hel mandel med skal
  • Färsk mynta till servering

Gör så här

  1. Skiva löken tunt och hacka vitlöken.
  2. Stek den gula löken mörkbrun med olivolja i stekpanna, blanda i vitlök mot slutet så inte den blir bränd eller bitter.
  3. Lägg över löken i en stor kastrull eller fördela över två mindre.
  4. Bryn köttet i stekpannor så att det får färg, lägg över i kastrullen.
  5. Häll över varmt vatten så att det täcker löken och köttet.
  6. Krydda grytan och sjud långsamt i drygt 2 timmar. Skumma av fett och skum på ytan då och då och rör om ibland.
  7. Skala och tärna potatis och morot och förkoka i välsaltat vatten al dente, inte färdigkokt. Detta för att spara tid och koka bort stärkelse från potatisen.
  8. Lyft ur köttet när det lätt faller av benen, då är det riktigt mört.
  9. Koka resterade vätska till en simmig konsistens med potatis och morötter i bitar tills de är genomkokta.
  10. Blanda i köttet igen och smaka av om det behövs extra kryddning.
  11. Skålla, skala och rosta mandeln hel med flingsalt i en torr stekpanna.
  12. Servera grytan på ett stort fat toppat med skivade aprikoser, rostad mandel till brytbröd och grön mixad sallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept