Leilas franska chokladkolapaj med lättvispad grädde

Leilas franska chokladkolapaj med lättvispad grädde
Foto: TV4
1h

Du behöver

Chokladmördeg

  • 75 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk kakao
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 st äggula från ekologiskt ägg

Fyllning

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 100 ml (2 tuber) 10glykos
  • 2 dl vispgrädde
  • 450 g mörk kvalitetschoklad, 70 %

Gör så här

  1. Pajdeg: Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl, florsocker och kakao.
  2. Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vattnet.
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen och klä en räfflad pajform, 24 cm i diameter med degen. Nagga mördegen med en gaffel och täck kanten med aluminiumfolie för att förhindra den från att sjunka ner under gräddningen. Tryck fast aluminiumfolien så den inte bara ligger löst ovanpå.
  6. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
  7. Lättvispad grädde till servering: Hacka den mörka chokladen riktigt fint.
  8. Smält chokladen och grädden i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
  9. Koka upp strösocker, vatten och glykos under cirka 6 minuter i en stor kastrull.
  10. Blanda ner chokladgrädden i sockerlagen och fortsätt koka under konstant omrörning med en visp tills smeten tjocknar och känns trög, 10, max 15 minuter.
  11. Häll kolan i pajskalet och låt kallna samt stelna i kylen.
  12. Servera pajen i smala bitar med lättvispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept