Gammaldags rabarberkaka

gammaldags rabarberkaka
Foto: TV4

Leila bjuder på en smakrik rabarberkaka.

Leilas tips!
Genom att stöta kardemummakärnor i en mortel och blanda dem med varm degvätska utvinner man mest smak. Genom att hälla varmt degspad i smeten så får man en saftigare och luftigare kaka.

20 maj 2009
Visa mer

Du behöver

  • 3 st ekologiska ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk svarta kardemummakärnor
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 100 g mandelmassa
  • 1 st stor eller 2 späda rabarberstjälkar
  • 25 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • smör och ströbröd till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret, rör i mjölken och nystötta kardemummakärnor och blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Riv mandelmassan och tillsätt den.
  6. Skala rabarbern och skiva den i 1-2 cm bitar. Stek den mjuk i smör, strösocker och kanel.
  7. Fyll en smord och bröad ugnsform, 15 x 20 cm med smeten. Tryck ner de stekta rabarberskivorna.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept