Rabarber- och jordgubbscobbler med mandelkräm

Rabarber- och jordgubbscobbler med mandelkräm
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Rabarber- och jordgubbscobbler med mandelkräm

15 ingredienser

En smarrig amerikansk cobbler med rabarber och jordgubbar. Serveras med mandelkräm.

En cobbler är en amerikansk fruktpaj som oftast är gjord på färsk frukt eller färska bär som äpple, persika, svarta vinbär eller körsbär. Frukten eller bären täcks av ett tjockt lager böljande smet som får en härlig skorpa i ugnen. Kakan är mjuk och saftig inuti och ”crunchy” på toppen. Smeten är ett mellanting mellan smulpaj och sockerkaka. /Leila Lindholm
Här hittar du receptet på Leilas mandelkräm.

Ingredienser

portioner
  • 6 rabarber
  • 50 g smör
  • 1 dl rörsocker
  • 7 dl färska jordgubbar
  • 200 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron, skalet
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,5 dl vallmofrö
  • 100 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva rabarbern.
  3. Smörstek bitarna med råsockret tills de blivit mjuka.
  4. Dela jordgubbarna på hälften.
  5. Tärna smöret i småbitar och nyp ihop det med vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, rivet citronskal, salt och strösocker.
  6. Tillsätt lite kaffegrädde i taget och rör ner havregryn och hälften av vallmofröna.
  7. Varva rabarber, jordgubbar och smet i en ugnsfast form.
  8. Strö över mandelspån och resterande vallmofrön.
  9. Grädda till gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.