Galette à la Leila Lindholm

Galette à la Leila Lindholm
Foto: Tv4

Leilas lantliga fruktpaj med mandelkräm och hallon, persikor, björnbär, nektariner och annat gott.

Om man vill kan man förbereda den här rustika pajen fram till steg 10 och förvara den i ett par timmar i kylen för att sedan ta ut den och grädda lagom till dess att gästerna kommit. Praktiskt om man vill förbereda sin dessert innan middagen så får man tid att vara med sina gäster istället. /Leila Lindholm

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike


8 augusti 2011
Visa mer

Du behöver

Pajdeg

  • 100 g smör, kallt
  • 1,25 dl strösocker
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1 knivsudd bakpulver
  • 1 st ägg, ekologiskt

Mandelkräm

  • 250 g mandelmassa, riven
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk rom (kan uteslutas)

Fyllning

  • 8 st aprikoser, färska
  • 2 st persikor
  • 2 nävar bigarråer
  • 1 näve hallon, färska
  • 1 näve björnbär, färska
  • 50 g mandel, hyvlad

Pensling

  • 1 st ägg
  • 2 msk råsocker

Gör så här

  1. Pajdeg
    Nyp samman smör, vetemjöl, bakpulver och strösocker.
  2. Tillsätt ägget så att degen precis går ihop.
  3. Platta till degen lite och plasta degen, låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper.
  6. Vik upp/in kanten på degen med cirka 2 cm.
  7. Mandelkräm
    Riv mandelmassan och smält smöret.
  8. Rör samman med ägg, vetemjöl och rom tills krämen blivit helt slät.
  9. Bred krämen över pajdegen.
  10. Pensla kanten på degen och strö över råsocker.
  11. Fyllning
    Dela, kärna ur och klyfta frukten och fördela dem över pajen.
  12. Kärna ur bigaråerna och strö dem och de färska bären över pajen.
  13. Strö över hyvlad mandel.
  14. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 50 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept