Mörk chokladkola med havssalt

Mörk chokladkola med havssalt
Foto: Tomas Yeh

Seg chokladkola toppad med lite havssalt är otroligt gott. Använd gärna en termometer för att få perfekt konsistens på kolan. Vissa hushållstermometrar går upp till hög temperatur, annars använd en sockertermometer. Glykos finns att köpa i de flesta matbutiker. /Leif Mannerström - Receptet kommer från Mannerströms julkokbok.

Receptet ger ca 40 stycken.

Kulprov gör du genom att hälla en droppe av kolan i ett glas kallt vatten.Om smeten går att forma till en kula är den klar.

Läs mer om

Mannerströms julkokbok


15 december 2010
Visa mer

Du behöver

  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk kakao av god kvalité
  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 krm salt
  • 2 msk flytande glykos

Till garnering

  • flingsalt

Gör så här

  1. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och vispa i kakaon.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna.
  3. Koka kolan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora bubblor. Termometern ska visa 121 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov.
  4. Klä en långpanna, ca 20 x 30 cm med smörpapper och häll upp kolan i denna.
  5. Låt svalna.
  6. Klipp eller skär kolan i lagom stora bitar och garnera med några saltflingor.
  7. Packa kolan i smörpapper eller cellofan.
  8. Förvara svalt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept