Medelhavspaj med parmesan och kronärtskocka

40 min
4 - 6
Middagstips för veckan
Foto: Ulrika Ekblom

En god, vegetarisk paj med parmesanost, kronärtskocka och oliver. Servera med en enkel sallad på krispiga blad smaksatt med fin olivolja och citron. Receptet ger ca 6-8 bitar paj.

Se fler recept från

Le Parfait


21 februari 2012
40 min
4 - 6

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1-2 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 2 dl lagrad ost t ex Västerbottensost eller parmesanost, riven
  • 3 st ägg
  • 1 dl grädde
  • salt och nymald svartpeppar
  • 1 st squash
  • 1 st rödlök
  • 4-5 st inlagda kronärtskockshjärtan i olja
  • 1 st paprika
  • 10 st kalamataoliver
  • 200 g körsbärstomater på kvist

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig deg eller nyp ihop det förhand. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg.
  3. Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg. Sänk värmen till 200 grader.
  4. Fyllning
    Medan pajskalet är i ugnen ansar du grönsakerna och skär dem i lämpliga bitar. Tomaterna kan behållas hela och ska inte brynas.
  5. Bryn grönsakerna lätt i lite olivolja, salta och peppra.
  6. Lägg den rivna osten i en skål och vispa ihop ägg och grädde och blanda i. Salta och peppra efter smak.
  7. Häll ostblandningen i det förgräddade pajskalet, toppa med grönsakerna och oliverna.
  8. Lägg tomaterna högst upp och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
  9. Strö över flingsalt och nymald svartpeppar och servera när pajen svalnat något.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept